
Na rynku suplementów i zdrowej żywności w ostatnim czasie pojawiło się wiele nowości. Jedną z nich jest Proteineo Bread czyli po prostu chlebek proteinowy. Jest to szybka, pożywna, smaczna i przede wszystkim zdrowa przekąska, która może się również stać nie tylko doskonałym uzupełnieniem diety ale również jej podstawą, przy czym może być to bardzo proste, ponieważ produkt ten nie wymaga specjalnego przygotowania i obróbki termicznej co sprawia, że można po niego sięgnąć w dowolnym miejscu i czasie.
Dla kogo Proteineo Bread?
Klasyczny chlebek proteinowy ma zazwyczaj formę cienkich i kruchych wafli, które są zamknięte w poręcznym opakowaniu. Powoduje to, że taką przekąskę można zabrać ze sobą wszędzie, ponieważ jego niewielkie rozmiary sprawiają, że bez problemu można go schować w każdym plecaku czy torebce. Jest to o tyle przydatne, ponieważ Proteineo Bread idealnie sprawdza się jako przekąska między głównymi posiłkami. Może on z powodzeniem zastąpić słodycze lub niezdrowe, słone przekąski w postaci chipsów czy paluszków, po które często sięga się między posiłkami, zamiast po zdrowe i odżywcze produkty. Chlebek proteinowy to produkt dietetyczny o zbilansowanym składzie, który zapewnia starannie dobrana kompozycja węglowodanów złożonych, które pochodzą z wysokiej jakości ryżu i protein roślinnych, których źródłami są izolat białka grochu i groch łuskany. Jednocześnie chlebek proteinowy w przeciwieństwie do tradycyjnego, białego pieczywa które jest przede wszystkim źródłem węglowodanów, to Proteineo Bread zwraca również uwagę na dość wysoką zawartością protein i błonnika. Zawartość zdrowych tłuszczów jest natomiast zasługą siemienia lnianego.

Komu dedykowany jest chlebek proteinowy? Odpowiedź jest bardzo prosta, taki produkt można polecić zarówno osobom, które są w trakcie odchudzania jak i tym, które budują masę. Jak Proteineo Bread wspomaga proces odchudzania? Jest to przede wszystkim zasługa obecności w tym produkcie dużej zawartości błonnika owsianego, który jest obecny w żołądku przez długi czas, tym samym zapewniając uczucie sytości i redukując ochotę na przekąski między posiłkami. Dodatkowo błonnik ma właściwości przyczyniające się do stabilizacji metabolizmu cukrów i tłuszczów.
Białko i węglowodany
Osobom, które są w trakcie budowania muskulatury lub po prostu chcą przybrać na wadze na pewno spodoba się obecność w chlebku proteinowym dużej ilości białka i węglowodanów złożonych. Te dwa składniki pełnią kluczową rolę w diecie osób, które uprawiają sporty siłowe lub sylwetkowe. Przeciętne chlebki proteinowe zawierają aż 18 gram protein i ponad 50 gram węglowodanów w każdych 100 gramach produktu, co jak na posiłek mający spełniać rolę przekąski jest naprawdę imponującym wynikiem.

Smak i prosty skład
Proteineo Bread oprócz wspomnianych wyżej zalet jest również bardzo smaczny. Niezależnie od formy w jakiej jest spożywany, czy to na sucho czy z dodatkami, smakuje on bardzo dobrze. Idealnie smakuje on z dodatkiem pomidora, twarogu, sałaty, wędliny czy sera. Chlebek proteinowy równie dobrze smakuje także na słodko, na przykład z dżemem, powidłami lub miodem. Fani fit deserów natomiast mogą posmarować taki chlebek słodkim smarowidłem czy kremem orzechowym. Jest to więc produkt, który bez żadnych przeszkód może zastąpić klasyczne białe pieczywo i to bez straty właściwości smakowych.
Chlebek proteinowy wyróżnia się także, bardzo dobrym składem. Lista składników w zdecydowanej większości tego typu produktów jest bardzo krótka i wolna od konserwantów i sztucznych dodatków. W składzie takiego produktu nie znajdzie się polepszaczy, cukru czy karmelu, a zawartość tłuszczu jest ograniczona do minimum. Ważny w kontekście składu chlebka proteinowego jest fakt, że źródłem zawartego nom tłuszczu nie jest szkodliwy dla zdrowia utwardzony olej palmowy a siemię lniane oraz nasiona słonecznika i sezamu, które mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Co istotne produkt ten również wolny od pszenicy, która jest źródłem glutenu, która coraz większa liczba osób decyduje się nie spożywać.