
Białko to niezbędny budulec nie tylko mięśni ale również skóry, włosów i paznokci, jednak większości osób bardzo trudno jest dostarczyć odpowiednią ilość białka tylko podstawową dietą. Wedle zaleceń dorosły człowiek powinien pozyskiwać z białka około 20-25% kalorii, to około 100-125 gramów dziennie w przypadku diety 2 tysięcy kalorii. Duży problem z tego typu brakami mają przede wszystkim sportowcy, których zapotrzebowanie na białko potrafi być nawet dwukrotnie wyższe od standardowego ze względu na energię, której potrzebują do pracy mięśni. Tutaj z pomocą przychodzą odżywki białkowe, które chętnie stosują również weganie, by nie musieć korzystać z białka pochodzenia zwierzęcego. Takie odżywki białkowe powstają poprzez usunięcie wody z naturalnych źródeł białka, takich jak mleko, soja lub rośliny. Odżywki białkowe robią więc w ostatnich latach bardzo szybką karierę. Jeszcze parę lat temu stosowali je głównie kulturyści, aby zasilić potężną masę mięśniową. Następnie suplementy te trafiły do sportowców innych dyscyplin, by obecnie coraz częściej pojawiać się w diecie osób niekoniecznie aktywnie uprawiających sport.

Zalety odżywek białkowych
Bardzo dużą zaleta wszelkich odżywek białkowych jest wygoda, bowiem gotowe suplementy białkowe najczęściej występują w formie shake’ów, które dużo łatwiej i szybciej przyrządzić niż na przykład pierś z kurczaka. Co istotne białko ma bardzo wysoki współczynnik sycenia, więc nie trzeba spożywać jego ogromnych ilości aby zniwelować uczucie głodu. Pomaga to uniknąć uczucia przejedzenia przy jednoczesnym wzmocnieniu metabolizmu, w dodatku białko w postaci płynu jest łatwiejsze do wchłonięcia przez organizm, a również często bywa mniej kaloryczne. Dodatkowo badania dowodzą, że regularne spożywanie białka może obniżać ciśnienie krwi, cholesterol całkowity i inne czynniki ryzyka chorób układu krążenia. Ponadto większość dostępnych na rynku suplementów odżywek białkowych zawiera w składzie soję lub kazeinę oraz wysokiej jakości proteiny, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Dostępnych jest wiele nowych rodzajów odżywek białkowych, np. odżywki w małych saszetkach, jednoporcjowe WPC EcoNo. Ciekawym rozwiązaniem jest też odżywka białkowa Zero – bez dodatku cukru, glutenu i laktozy.

Wady odżywek białkowych
Przy stosowaniu odżywek białkowych należy pamiętać, że zbyt duża ilość białka w diecie, czyli powyżej 35% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, może prowadzić do problemów ze zdrowiem. Pojawienie się bólów głowy, niestrawności czy zmęczenia można łączyć właśnie z nadmiarem protein. Niektórzy lekarze ostrzegają, że taka sytuacja bardzo obciąża nerki i może nawet doprowadzić do nadmiernej utraty wapnia i kłopoty z kośćmi. Dodatkowo wiele z odżywek dostępnych na rynku zawiera oleje, cukry i aminokwasy, a co za tym idzie – są one kaloryczne, więc powodują zwiększenie ryzyka przybrania na wadze. Wybierając więc odżywkę białkową należy dokładnie czytać skład, zwłaszcza że niektóre produkty zawierają substancje pobudzające. Należy też zwracać uwagę na rośliny znajdujące się w składzie, ponieważ niektóre z nich potrafią gromadzić metale ciężkie. Te substancje często pozostają w suplementach, nie są czyszczone w procesie ich produkcji.
Jak kupować odżywki białkowe?
Przede wszystkim przed wybraniem się do sklepu w celu zakupu odżywki warto skorzystać z porady dietetyka i udać się na wizytę do lekarza. Pomoże to w wyborze odpowiedniej diety, która nie będzie zbyt obciążająca dla nerek i kości.
Warto również pamiętać, że istnieje kilka różnych rodzajów odżywek białkowych. Najpopularniejszym rodzajem jest bez wątpienia białko serwatkowe, które dzieli się z kolei na kilka frakcji. Koncentrat Białka Serwatkowego WPC to najbardziej standardowy suplement na bazie białka, charakteryzujący się średnim czasem wchłaniania oraz standardową ilością tłuszczy i białka. Izolat Biała Serwatkowego WPI to natomiast wyrafinowana forma białka, która charakteryzuje się jego większą zawartością oraz szybkim czasem wchłaniania. Wśród odżywek białkowych można wymienić jeszcze między innymi białko sojowe, które jest alternatywą dla osób niespożywających produktów mlecznych oraz białko konopne, które zawiera kompletne białko i niezbędne kwasy tłuszczowe, jednocześnie będąc idealnym wyborem dla osób cierpiących na alergie nabiałowe lub sojowe.