Słodycze bez cukru – nowości dla osób dbających o dietę

Współczesny świat oszalał na punkcie sportu i zdrowego stylu życia jednak cukier można znaleźć dosłownie wszędzie, nie tylko w słodyczach, ale także innych produktach spożywczych. Warto przy tym pamiętać, że zbyt duże spożycie cukru skutkuje rozwojem wielu chorób takich jak otyłość czy miażdżyca. Jak zmniejszyć ilość cukru w codziennej diecie, zwłaszcza kiedy uwielbia się słodycze? Z pomocą przychodzą produkty bez cukru, które nadal są smaczne, ale jednocześnie dużo zdrowe od swoich odpowiedników zawierających cukier. 

Po co rezygnować z cukru?

Cukier jest obecny w składzie prawie wszystkich produktów spożywczych. Cukier w składzie zawierają nie tylko słodycze, ale również wędlina, alkohol czy pieczywo, więc jest dosłownie wszędzie. A przecież cukier powoduje rozwój próchnicy i szybsze starzenie się mózgu, uszkadza także wątrobę i prowadzi do wspomnianej już otyłości. Należy również widzieć, że cukier uzależnia i to dlatego organizm domaga się coraz więcej słodkich rzeczy. Warto jednak pamiętać, że owszem cukier prowadzi do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, ale jego drastyczne odstawienie również może mieć negatywne skutki dla zdrowia, dlatego na początku warto go zastąpić miodem lub słodzikiem. 

Cukier a miód

Czy miód może być alternatywą dla cukru? Oczywiście, jednak to cukier zdominował światowy rynek spożywczy, mimo że przegrywa z miodem na każdym właściwie polu. Miód w porównaniu z cukrem jest nie tylko zdrowy, ale również dostarcza wielu cennych składników odżywczych, a jego produkcja nie szkodzi środowisku. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów miodu, więc każdy jest w stanie znaleźć idealny dla siebie. Miód na również wiele zastosowań, idealnie sprawdzi się jako klasyczny słodzik, ale również jest świetnym dodatkiem do sałatek, mięs czy nawet kosmetyków. 

Co zamiast cukru? 

Najbardziej popularną substancją, którą można zastąpić cukier jest syrop glukozowo – fruktozowy, który jest stosunkowy tani, jednak lista zarzutów wobec niego jest naprawdę długa. Bardzo często  cukier zastępują także sztuczne słodziki, z których najpopularniejsze są aspartam, cyklaminian sodu i acesulfam K. Są on w 100% syntetyczne oraz kilkaset razy słodsze od cukru. Zarzuca im się jednak wiele efektów ubocznych, takich jak niekorzystne działanie na układ nerwowy czy nawet zwiększanie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Co więc wybrać? Przede wszystkim naturalne substancje słodzące takie jak miód, daktyle, banany czy jabłka. Za bezpieczne słodziki uważa się również stewie i poliole, do których zalicza się ksylitol, erytrytol, sorbitol czy maltitol. Są one niskokaloryczne, słodkie i bezpieczne.

Istnieją również bardziej „zdrowe” opcje samego cukru. Zalicza się do nich między innymi cukier kokosowy czy nierafinowany cukier trzcinowy. Są one brązowe, ponieważ nie są do końca oczyszczone i dzięki temu zawierają niewielkie ilości składników mineralnych. Warto jednak pamiętać, że te produkty to nadal głównie sacharoza, więc nie należy uznawać ich za bezpieczne i zdrowe.

Słodycze bez cukru

Od jakiegoś czasu na rynku spożywczym zaczynają się pojawiać słodycze niezawierające w składzie cukru. Tak zwane zdrowe słodycze można podzielić na kilka grup – na sklepowych półkach można bowiem znaleźć dietetyczne batony energetyczne, bezcukrowe czekolady czy lizaki, a nawet lemoniady. Składniki takich słodyczy są zazwyczaj naturalnego pochodzenia, a więc są również ekologiczne i zdrowe.

Takie słodycze z powodzeniem mogą zastąpić drugie śniadanie czy poobiedni deser i to bez wyrzutów sumienia, ponieważ potrafią one często zastąpić pełnowartościowy posiłek. Po takie słodycze na pewno chętnie sięgną osoby odchudzające się, ponieważ zazwyczaj takie słodycze są dużo mniej kaloryczne, warto również zastąpić zwykłe, słodzone produkty słodyczami bez cukru w diecie dziecka. Dostępnych jest wiele pysznych słodyczy bez cukru, w tym żelki w różnych smakach czy słodkie sosy. Należy jednak uważać i zawsze czytać składy produktów, żeby sprawdzić, czy na pewno są to produkty naturalne, ponieważ brak cukru w danym produkcie nie oznacza automatycznie, że skład takiego produktu jest dobry. Jego brak nie wyklucza zastosowania sztucznych dodatków takich jak sztuczne barwniki i aromaty, konserwanty czy wzmacniacze smaku.